emmasimonsmat.blogg.se

Detta är en blogg där vi, Emma och Simon, lägger upp bilder och skriver om maten vi äter. Det kommer främst vara hemgjord mat, men vi kommer dela med oss av den maten vi inte lagat själva också.

Köttgryta med rödvin

Kategori: Mat

Hej alla!
Vi har varit på en liten minisemester och ber självklart om ursäkt för det lilla avbrottet som blev.
Nu är vi tillbaka igen och vi kör långkok för hela slanten! :)
Idag slängde vi ihop en mumsig köttgryta med rödvin och timjan. Till det serverades kokt potatis och kokta morötter.
För att göra denna gryta behöver du:
1 jumbolök
1 kg fransyska
2-3 dl rödvin
1 l vatten
3 dl matlagningsgrädde
Maizena
Potatis (4 st/person)
Morötter (1-2/person)
2 Köttbuljong (Fond du chef)
Timjan
Salt
Peppar
Scandinavian Forest (Kryddkvarn från Santa Maria)
2 tsk soja
 
Och såhär gör du:
1. Skär fransyskan i bitar och fräs på i en gryta. Tillsätt löken och fräs ytterligare några minuter.
2. Slå över rödvin, vatten och tillsätt buljong och soja. Krydda efter eget tycke och smak.
3. Låt puttra under lock i ca. 2 timmar.
4. När ungefär 30 minuter återstår kan du börja koka potatis och morötter. :)
5. Smaka av grytan och krydda mer om det skulle behövas. Önskar du en tjockare sås kan du reda av den med Maizena.
6. Nu är det bara att lägga upp och njuta. Gärna med en liten klick gelé och lite mer grönsaker :)
 
Hoppas det smakar!
 
/Emma & Simon

Mumsig köttfärssås!

Kategori: Mat

Hallå där!
Dagens inlägg kommer lite sent på grund av all fotboll ;)
Idag slängde vi ihop en smarrig köttfärssås med bucatini och riven parmesan.
 

Köttfärssås är något vi aldrig gör på samma sätt, men idag använde vi det här:
 
1 stor gul lök
250 g färska champinjoner
400 g nötfärs
6 körsbärstomater
1 burk krossade tomater (Mutti)
1 köttbuljong (Fond du chef extra stark)
Ketchup
Salt
Peppar
Kött & Grill-krydda (Knorr)
Paprikapulver
1/2 paket Bucatini (Barilla)
Riven parmesan
 
1. Fräs på lök och tillsätt efter en stund champinjonerna och färsen.
2. Krydda efter eget smak och tycke. Obs! Ketchupen ska inte sprutas över utan är till för att bryta det syrliga från tomaterna! :)
3. Ha i buljongen samt de färska tomaterna.
4. Häll på de krossade tomaterna.
5. Låt puttra tills pastan är klar och smaka av!
6. Avsluta med riven parmesan och glöm inte grönsakerna! ;)
 
Smaklig måltid!
 
/Emma & Simon